Studiekeuze

Menu
AdvertentieStudiekeuze

Na de middelbare school moet er een studiekeuze gemaakt worden. Waar je op de middelbare school vooral algemene basiskennis leert, ga je nu voor het eerst verdiepen in een bepaald vakgebied. Het maken van een studiekeuze is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Op de middelbare school is het kiezen van een bepaald vakkenpakket niet zo lastig. De vakken zijn vrij algemeen en niet erg specialistisch. Een studie is daarentegen vaak wel al vrij specialistisch. Je kiest niet meer voor "biologie", maar bijvoorbeeld voor biomedische wetenschappen.

Omdat er zoveel studies zijn, verliezen veel mensen het overzicht. Bij het maken van de studiekeuze moet je al een redelijk idee hebben van het werk dat je na je studie wilt gaan doen. Voor heel veel mensen is het alleen niet zo makkelijk om op je 18e al te weten wat je later wilt gaan doen. Om geholpen te worden met het maken van de studiekeuze, kan een studiekeuzetest helpen. Een studiekeuzetest kijkt naar de persoonlijkheid, het karakter en de interesses van een persoon en geeft vervolgens advies voor de studiekeuze.

Interesses
Om te komen tot de juiste studiekeuze, is het handig voor jezelf op een rijtje te zetten waar je interesses liggen. Denk bij het opschrijven van de interesses niet al een mogelijke studie, maar kijk puur naar wat je leuk vindt. Wanneer je al je interesses op een rijtje hebt staan, maak je ook nog een lijstje met dingen waar je interesse juist niet ligt. Op het moment dat je een lijstje hebt van zowel je interesses als de dingen die je juist niet leuk vind, is het vaak makkelijker een studie te kiezen of juist uit te sluiten.

Persoonlijkheid en karakter
Kijk voor het maken van de studiekeuze niet alleen naar je interesses. Denk ook goed na over je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid moet passen bij het werk dat je zult gaan doen na je studie. Ben je bijvoorbeeld niet stressbestendig, dan kun je misschien beter geen opleiding volgen tot ambulanceverpleegkundige. Ben je redelijk op jezelf, dan past een baan waarbij je veel zelfstandig werkt beter bij je dan een baan waarbij je veel samenwerkt. Hier kun je vervolgens weer je studiekeuze op baseren.

De beste, meest verstandige studiekeuze wordt gemaakt door goed de tijd te nemen en alle opties open te houden. Maak geen overhaaste beslissing en sta open voor studies waar je misschien niet als eerste aan dacht bij jezelf.

Studiekeuzetest.net