Beroepskeuzetest

Menu
AdvertentieBeroepskeuzetest

Na de middelbare school of studie, is het tijd om de arbeidsmarkt op te gaan. Er moet gesolliciteerd worden en vervolgens gestart worden met een nieuwe baan. In de praktijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben er moeite mee te bepalen wat voor werk zij later willen doen. Er zijn zoveel verschillende beroepen mogelijk, dat veel mensen het overzicht verliezen. Sommigen zullen zelf niet tot een keuze kunnen komen, anderen maken de verkeerde keuze en komen hier pas achter nadat zij zijn begonnen met werken.

Een beroepskeuzetest kan helpen met het maken van de juiste keuze. De beroepskeuzetest probeert de persoon zo goed mogelijk te analyseren en uiteindelijk tot een goed advies te komen. Het beroep zal zo goed mogelijk aansluiten bij het karakter, de persoonlijkheid en de interesses van de persoon.

Een beroepentest wordt aangeboden door veel verschillende websites en instanties. De meeste tests zullen onderling verschillen, maar in grote lijnen is iedere test hetzelfde. Globaal kijkt iedere beroepskeuzetest naar het karakter van iemand, de interesses en de persoonlijkheid. Alle drie de eigenschappen spelen een belangrijke rol bij het maken van de juiste keuze. Wanneer één van de eigenschappen niet bij het beroep past, zal dit vroeg of laat leiden tot problemen.

Interesses, persoonlijkheid en karakter
Misschien opvallend is, dat er bij de beroepentest nauwelijks wordt gekeken naar de specifieke kwaliteiten van iemand in een bepaald vakgebied. Plezier in het werk is belangrijker dan een grote vaardigheid in een bepaald vakgebied. Geen plezier hebben in het werk zal de kwaliteit van het geleverde werk niet ten goede komen. Het is voor veel mensen ook onmogelijk de rest van hun leven een beroep uit te oefenen dat hen niet of nauwelijks interesseert.

Ook moet iemands karakter goed passen bij een beroep. Iemand die sociaal erg sterk is en ook graag onder de mensen is, zal misschien niet gelukkig zijn in de vakgebieden waar er veel zelfstandig wordt gewerkt. Andersom geldt dit ook: erg zelfstandige mensen kunnen beter geen beroep kiezen waarbij continu wordt samengewerkt. De beroepentest kijkt dan ook uitgebreid naar het karakter van iemand en laat dit zwaar meewegen in het uiteindelijke resultaat.

Studiekeuzetest.net